Różowe polędwiczki wieprzowe w glazurowanym sosie z gorgonzoli
Składniki na 2 porcje:
• 1 torebka Ryżu Jaśminowego marki Britta
• 2 sztuki polędwiczek wieprzowych
• 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
• 100 g sera gorgonzola
• czerwony pieprz
• 3 gałązki rozmarynu
• 3 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe natrzyj solą i pieprzem. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn, czosnek i marynuj przez 2 godziny. Ryż Jaśminowy marki Britta ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Sos: Śmietanę lub jogurtu naturalny wlej do rondelka i dodaj pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Całość gotuj przez cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego, błyszczącego sosu.
Zamarynowane polędwiczki smaż na różowo przez około 10 minut, regularnie odwracając je podczas smażenia. Na talerzu ułóż pokrojone w paski polędwiczki oraz porcję Ryżu Jaśminowego marki Britta. Danie udekoruj sosem z gorgonzoli, gałązkami rozmarynu i czerwonym pieprzem.