Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym – lekka , smaczna i zaskakująca!
Składniki:
• 2 garście świeżej rukoli
• 2 garście świeżej roszponki
• kiść czerwonych winogron
• ser pleśniowy typu gorgonzola
• tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
• seler naciowy
• dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
• paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
• prażone migdały
Przygotowanie:
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Sałatka gotowa!
Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.