Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
Składniki na 4 porcje:
• 500 g makaronu spaghetti
• słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
• 300 g sera gorgonzola
• 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
• 1 średnia cebula
• 4 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• 3 garści rukoli
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pieprz (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.