Przepis na sałatkę winogronową z Kamiennogórskim serem pleśniowym
Składniki:
- 200 g winogron zielonych
- 200 g winogron czerwonych
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
Sos:
Sok z jednej cytryny
Łyżka miodu
1 mała papryczka chilli
6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
Szczypta kurkumy
Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.
Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.