Sernik z musem truskawkowym
Składniki:
- Sernik błyskawiczny oryginalny Delecta (193 g)
- Galaretka smak truskawkowy Delecta
- Galaretka smak agrestowy Delecta
- 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
- 400 ml zimnego mleka
- 2 serki waniliowe homogenizowane (300 g)
- 250 ml gorącej wody (do galaretek)
- 500 g truskawek lub innych owoców (malin, poziomek, jagód)
- 100 ml gotowanej wody (do musu owocowego)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 10 herbatników
Przygotowanie galaretek:
Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ostudzone pokrój na małe kostki 1x1 cm.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia składników. Truskawki lub inne owoce umyj, rozgnieć i wymieszaj z przygotowaną żelatyną z cukrem. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Gdy masa truskwawkowa stężeje zajmij się przygotowaniem sernika na zimno.
Przygotowanie sernika na zimno:
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki do mleka i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. Przykryj herbatnikami i wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.