Pulpeciki z sardynek z rodzynkami
Składniki:
- 500g filetów z sardynek
- 200g pokruszonego chleba
- 50g sera Pecorino
- 2 jajka
- 50g rodzynek
- 50 g orzeszków pinii
- 2 łodyżki selera naciowego z listkami
Sposób przygotowania:
Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.