Grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu
Składniki na 4 porcje:
• 2 bakłażany
• 1 marchewka
• 1 rzepa
• 1 por
• 200 g tofu
• 1 pęczek pietruszki
• 1 szklanka ryżu długoziarnistego
• 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 min
Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.
Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.