Pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

pieczony-baklazan-z-pasta-miso-i-miodem-1

Składniki na 2 porcje:
•    2 średnie bakłażany
•    4 łyżeczki białej pasty miso
•    2 łyżeczki rzadkiego miodu
•    1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
•    1 łyżeczka oleju sezamowego
•    Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
•    1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
•    4 posiekane cebulki dymki
•    2 łyżeczki nasion sezamu


Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.