Gazpacho
Składniki:
• 700 g pomidorów
• 2 ogórki
• 1 żółta papryka
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 4 kromki czerstwego chleba
• 6 łyżek oliwy extra virgin
• 1 łyżka octu
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.