Tarta cytrynowa z malinami
Składniki:
CIASTO
· 500 g mąki pszennej
· 150 g cukru pudru
· 250 g miękkiego masła
· 1 łyżkę ekstraktu wanilii
· skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
· szczypta soli
· 2 jajka
NADZIENIE
· 9 jajek
· 200 g cukru pudru
· 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
· 250 ml śmietany 30%
POLEWA
· 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
· 100 ml wody
· 100g cukru pudru
· 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
· Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO:
· Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
· Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
· Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
· Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE
· Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
· Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
· Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
· Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA:
· Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
· Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
· Ciasto polać polewą.