Tarta cytrynowa z malinami

tarta-cytrynowa-z-malinami-1

Składniki:
CIASTO
·         500 g mąki pszennej
·         150 g cukru pudru
·         250 g miękkiego masła
·         1 łyżkę ekstraktu wanilii
·         skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
·         szczypta soli
·         2 jajka


NADZIENIE
·         9 jajek
·         200 g cukru pudru
·         250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
·         250 ml śmietany 30%

POLEWA
·         400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
·         100 ml wody
·         100g cukru pudru
·         1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
·         Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:
·         Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
·         Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
·        Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
·         Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE
·         Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
·         Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
·         Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
·         Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:
·         Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
·         Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
·         Ciasto polać polewą.