Kanapki z bekonem i avocado

kanapki-z-bekonem-i-avocado-1

Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
- 450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
- 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
- 1 łyżeczka kminku
- 75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego
- 4 łyżki brązowego miałkiego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman


Kanapki:
- 1 czerwona papryka
- 4 plasterki bekonu
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- 4 łyżeczki kremowego chrzanu
- 4 liście sałaty
- 12-16 plasterków świeżego ogórka
- 1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj  pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.

Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.

Wskazówka: Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni.

Opcje: Osoby lubiące mięso mogą wypróbować grillowane steki, kurczaka lub kaczkę zamarynowane w marynacie Teriyaki Kikkoman. Wegetarianie zaś, mogą przygotować kanapkę z niebieskim serem pleśniowym, grillowanymi karczochami lub smażonymi plastrami tofu również zamarynowanymi w marynacie Teriyaki Kikkoman.