Przepis na Tamagoyaki
Składniki - ilość porcji: 2
- 4 kromki pszennych chlebków Tovago
- 4 jajka
- ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżka japońskiego wina Mirin
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sake (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- Pasta wasabi
- Różowy imbir marynowany
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miseczki. Dodaj sos sojowy, wino mirin i sake. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami, ale nie rób tego bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią ¼ jajek i rozprowadź na całej patelni. Gdy brzegi masy jajecznej będą ścięte, a środek jeszcze lekko wilgotny, zacznij zwijać omlet w rulonik. Wylej ¼ masy jajecznej na patelnię tak, aby połączył się z powstałym wcześnie rulonikiem, a gdy rozlana masa zacznie się ścinać, wcześniejszy rulonik zawiń w przeciwną stronę. Powtarzaj wszystkie czynności aż do wykorzystania całej masy jajecznej, a powstały rulonik pozostaw jeszcze chwilę na patelni, by się zapiekł. Zdejmij ostrożnie rulonik z patelni i pokrój go w plasterki. Podawaj tamagoyaki na chlebkach Tovago z dodatkiem różowego kandyzowanego imbiru i pasty wasabi.
Czas przygotowania: 20 minut