Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
• 60 dag ziemniaków
• 1 szklanka mąki
• 50 dag śliwek
• 1 jajko
• 100 ml śmietany 30%
• 2 łyżeczki kakao instant
• Cukier trzcinowy
• Cynamon Domowe Sekrety Appetita
• kilka listków mięty do dekoracji
• ½ łyżeczki kurkumy Appetita
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy Appetita (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.
Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.
Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem Appetita.
Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę.
Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą.
Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!