Przepis na knedle ze śliwkami

przepis-na-knedle-ze-sliwkami-1

Składniki:
•    60 dag ziemniaków
•    1 szklanka mąki
•    50 dag śliwek
•    1 jajko
•    100 ml śmietany 30%
•    2 łyżeczki kakao instant
•    Cukier trzcinowy
•    Cynamon Domowe Sekrety Appetita
•    kilka listków mięty do dekoracji
•    ½ łyżeczki kurkumy Appetita


Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.     
Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy Appetita (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.
Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.
Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem Appetita.
Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę.
Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą.
Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!