Krem z dyni, z fasolą i smażoną bazylią

krem-z-dyni-z-fasola-i-smazona-bazylia-1

Składniki na 5 porcji:
•    0,5 kg dyni
•    250 g drobnej fasoli z puszki
•    1 mały por
•    1 litr bulionu warzywnego
•    15 g bazylii
•    50 g gęstego jogurtu
•    oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
•    25 g masła
•    sól i pieprz


Sposób przygotowania:
•    Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
•    Następnie zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.