Jesienne tosty z grzybami i brokułem oraz jajeczno grzybowy dip
Składniki:
• 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
• 4 plastry żółtego sera,
• 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
• 6 różyczek brokuła,
• Sól, pieprz
Składniki na dip:
• 4 jajka,
• 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
• Łyżka oliwy,
• Łyżka majonezu,
• Natka pietruszki,
• Słodka papryka
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.