Makaron z gulaszem na jesienne dni

makaron-z-gulaszem-na-jesienne-dni-1

Składniki:
•    Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
•    Łopatka wieprzowa – 500 g
•    Cebula - 2 średnie sztuki
•    Marchewka - 1 średnia sztuka
•    Pietruszka -1 mała
•    Seler – 1/4 małej sztuki
•    Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
•    Sól, pieprz do smaku
•    Liść laurowy - 2 szt.
•    Ziele angielskie - 6-8 szt.
•    Olej - 3 łyżki
•    Mąka- ok. 2 łyżki
•    Woda - ok. 1 litr


Wykonanie:
1.    Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2.    Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3.    Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4.    Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5.    Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.