Masala słodkie ziemniaki i bakłażan
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
- 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
- 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
- 40 dag pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 300 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 15 dag jogurtu naturalnego
- świeża kolendra posiekana do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
2. Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
3. Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.