Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas
Składniki:
- 2 jajka
- 2 ugotowane średnie ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- kawałek sera gruyère
- TABASCO® Habanero Sauce
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- masło lub oliwa z oliwek o smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
2. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
3. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
4. Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
5. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.