Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami
Składniki:
• papryka podłużna ramiro 8 szt.
• cebula 1 szt.
• morele Bakalland 100 g
• łopatka wieprzowa mielona 300 g
• kasza jęczmienna mazurska 200 g
• oscypek 100 g
• pomidory 1 kg
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• cebula dymka 1 pęczek
• cząber świeży
• gałka muszkatołowa
• cynamon
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki.
We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów - nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.