Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Składniki:
– 1 cały Kurczak Zagrodowy
– 4 łyżki masła
– garść liści szałwii
– ½ łyżeczki soli
– 300 g dyni pokrojonej w kostkę
– 300 g pomidorków koktajlowych
marynata:
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.