Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

pieczony-kurczak-zagrodowy-z-dynia-pomidorami-i-maslem-szalwiowym-1

Składniki:
–    1 cały Kurczak Zagrodowy
–    4 łyżki masła
–    garść liści szałwii
–    ½ łyżeczki soli
–    300 g dyni pokrojonej w kostkę
–    300 g pomidorków koktajlowych


marynata:
–    1 łyżeczka soli
–    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
–    ½ łyżeczki pieprzu
–    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.