Ciasto kajmakowe z orzechami i daktylami
Składniki:
• 185 g masła
• 185 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 3 jajka
• 75 ml mleka
• 460 g Kajmaku Tradycyjnego Bakalland
• 1 opakowanie serka Mascarpone
• 2 łyżki brązowego cukru
• 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
• 40 g posiekanych migdałów Bakalland
• 40 g posiekanych daktyli Bakalland
• migdały Bakalland do dekoracji
• 2 łyżki cukru pudru
W naczyniu umieszczamy po kolei masło, mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól jajka i mleko. Wszystko miksujemy z sobą sukcesywnie, na każdy składnik przeznaczając 1 minutę. Dodajemy posiekane daktyle, orzechy, przyprawę piernikową i wszystko jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu na górę ciasta kładziemy serek Mascarpone wymieszany z cukrem pudrem, wszystko przykrywamy masą kajmakową. Gotowe ciasto możemy posypać kakao i ozdobić prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi.