Świątecznie babeczki korzenne
Składniki:
• 125 ml mleka
• 200 g cukru
• 200 g mąki
• 150 g oleju słonecznikowego
• 3 jajka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół szklanki soku pomarańczowego
• szczypta soli
• szczypta cynamonu
• 1 opakowanie przyprawy piernikowej
• 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej Bakalland
• 50 g żurawiny Bakalland
• orzechy włoskie Chandler Bakalland do ozdoby
Do miski przesiewamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, cukier, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z sobą obie masy. Do gotowej masy dodajemy wcześniej namoczoną w soku pomarańczowym mieszankę keksową, żurawinę, przyprawę piernikową, cynamon. Masę przelewamy do papilotów. Pieczemy wszystko przez 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Masa wystarczy na przygotowanie 12 sztuk babeczek. Babeczki możemy ozdobić lukrem i orzechami włoskimi bądź posypać cukrem pudrem.