Warkocz makowy
Składniki:
Farsz makowy:
• 850 g masy makowej Bakalland
• 100 g żurawiny z sokiem z granatu
Ciasto:
• 250 g mąki tortowej
• 50 g masła
• 150 ml mleka
• 1 opakowanie drożdży suszonych
• 3 łyżki cukru
• szczypta soli
Lukier:
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki soku z pomarańczy
Masło ucieramy z cukrem i solą. Dosypujemy do tego przesianą mąkę i drożdże. Wszystko powoli wyrabiamy, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozkładamy je na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Masę makową rozkładamy na całej powierzchni ciasta równomiernie, posypujemy żurawiną. Zostawiamy po 2 cm z każdego brzegu. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu. Rulon przekrawamy wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz. Tak przygotowany warkocz przenosimy z papierem na blachę. Pieczemy do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Cukier puder mieszamy wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru. Smarujemy nim wierzch ciasta. Całość możemy posypać płatkami migdałowymi.