Warkocz makowy

warkocz-makowy-1

Składniki:  
Farsz makowy:
•    850 g masy makowej Bakalland
•    100 g żurawiny z sokiem z granatu
Ciasto:
•    250 g mąki tortowej
•    50 g masła
•    150 ml mleka
•    1 opakowanie drożdży suszonych
•    3 łyżki cukru
•    szczypta soli
Lukier:
•    1/2 szklanki cukru pudru
•    2 łyżki soku z pomarańczy


Masło ucieramy z cukrem i solą. Dosypujemy do tego przesianą mąkę i drożdże. Wszystko powoli wyrabiamy, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozkładamy je na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Masę makową rozkładamy na całej powierzchni ciasta równomiernie, posypujemy żurawiną. Zostawiamy po 2 cm z każdego brzegu. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu.  Rulon przekrawamy wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz. Tak przygotowany warkocz przenosimy z papierem na blachę. Pieczemy do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Cukier puder mieszamy wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru. Smarujemy nim wierzch ciasta. Całość możemy posypać płatkami migdałowymi.