Na długie, zimowe wieczory. Marani Mukuzani

na-dlugie-zimowe-wieczory-marani-mukuzani-1

Kieliszek wina o niezwykle bogatym bukiecie, mocno nasyconym kolorze, z wyczuwalnymi taninami to doskonała propozycja na urozmaicenie sobie wieczoru. Zwłaszcza, jeśli jest to gruzińskie wino jakościowe, a noc zapada wyjątkowo wcześnie. Idealnym wyborem będzie Marani Mukuzani.


MUKUZANI to szczególny rejon uprawy winorośli. Wino, które wytwarzane jest z dojrzewających tam owoców ma zastrzeżone nazewnictwo miejsca pochodzenia upraw. Marani Mukuzani powstaje w 100% z typowego dla Gruzji gatunku winogron – Saperavi.

Do pikantnych potraw
Dojrzałe owoce są ręcznie zbierane i tłoczone. Następnie fermentują w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Przez minimum 9 miesięcy wino dojrzewa w dębowych beczkach, a następnie – w butelkach. Uzyskane w ten sposób Marani Mukuzani ma wytrawny, pełny, zaokrąglony smak z wyczuwalnymi, ładnie rozpuszczonymi taninami. W złożonym bukiecie aromatycznym wyczujemy m.in. kawę, dojrzałe wiśnie, borówki, jeżyny, czekoladę, tytoń, ziemię, czarny pieprz i wanilię. Kolor wina to niezwykle głęboka czerwień. Doskonale smakuje w połączeniu z grillowanym mięsem, dziczyzną, kaczką i średnio dojrzałymi serami. Szczególnie dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami.

Cena: 53 zł
Butelka: 0,75 l