Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych
Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 4
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche (2 opakowania)
- papier pergaminowy
Przygotowanie:
Orzechy prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 8 minut. Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche kruszymy blenderem lub przy pomocy dwóch desek na drobną kruszonkę. Uprażone orzechy przekładamy do miski i polewamy miodem, mieszamy. Pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem brązowym i dosypujemy do orzechów. Całość należy dokładnie wymieszać. Gotowe orzechy rozsypujemy na papierze pergaminowym, aby się nie posklejały i zastygły razem z kruszonką.
Tak przygotowane orzechy są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek lub serów. Sprawdzą się także jako drobna przekąska.