Sznytki z serem camembert i konfiturą figową

sznytki-z-serem-camembert-i-konfitura-figowa-1

Czas przygotowania: 40 min
Porcje: 10–12
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
- 200 g suszonych fig
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- 1 strączek świeżej papryczki chili
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 50 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre do pieczenia (½ opakowania)
- 200 g sera camembert


Przygotowanie:
Suszone figi wkładamy do rondla, zalewamy winem, dodajemy oczyszczoną z pestek, pokrojoną papryczkę chili i gałązki tymianku. Dusimy aż do zredukowania wina, miksujemy blenderem na jednolitą masę, schładzamy. Na herbatniki Petit Beurre do pieczenia kładziemy plastry sera camembert i konfiturę figową.