Makowy Tort

Składniki:
• 5 jajek
• 2 duże łyżki płynnego miodu
• 850 g masy makowej Bakalland
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g płatków migdałowych Bakalland
• 200 g żurawiny Bakalland
• 1 aromat migdałowy (9 ml)
Składniki na krem:
• 250 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
• powidła śliwkowe
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.