Śniadaniowa chałka z truskawkami
Składniki:
• 1 opakowanie Słodkich Truskawek PROSTE HISTORIE
• 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego
• 3 łyżki cukry
• ½ łyżeczki cukru waniliowego
• 1 cytryna
• Szczypta cynamonu
• 4 jajka
• 4 łyżki śmietanki kremówki
• 4 łyżki masła
• Szczypta soli
• Cukier puder
Sposób przygotowania:
Rozmroź Słodkie truskawki PROSTE HISTORIE na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem.