Marynowane filety z makreli
Składniki:
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 20 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 30 g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 4 filety z makreli (300 g)
- 1 mała papryczka chili
Dodatkowo:
- 4 świeże cebule
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- pieprz
- mieszanka ziół (lub serca sałaty)
- pomidorki cherry
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania marynaty wlać do garnka ocet i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Imbir obrać i zetrzeć do garnka. Czosnek obrać, pokroić w drobne paseczki i dodać do garnka razem z 2 plasterkami cytryny. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Filety ułożyć na półmisku, polać marynatą, zamieszać, półmisek przykryć, umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do marynowania na 2 godziny.
Aby przygotować dodatek, należy obrać cebulę, pokroić w talarki i włożyć do miski, dodając ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Marynować przez godzinę, a następnie odlać marynatę.
Po 2 godzinach marynowania odlać płyn, filety odsączyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu, przybrać marynowaną cebulą, skropić odrobiną oliwy, udekorować pieprzem i ziołami. Podawać z pokrojonymi w ósemki pomidorami.