Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili
Składniki na smażonego tuńczyka:
- 2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
- 4 steki z tuńczyka po 150 g
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g rukoli
Składniki na dżem z chili:
- 2 cebulki dymki grubo posiekane
- 1 ząbek czosnku grubo posiekany
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sok wyciśnięty z limonki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.
Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.
Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.