Chrupiące warzywa z woka
Składniki:
- 2 małe marchewki
- 200 g żółtego buraka
- 200 g żółtej marchwi
- 2 małe cukinie
- 100 g groszku cukrowego
- 8 szparagów
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Składniki na sos:
- 1 orzech laskowy
- ½ pęczka kolendry
- 20 gałązek pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 1 mała biała cebula
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W woku rozgrzać oliwę i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Dodać marchewki, buraka oraz żółtą marchew i gotować przez 8 minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodać cukinię, groszek i szparagi. Gotować jeszcze przez 6 minut, co jakiś czas mieszając (warzywa powinny pozostać chrupiące).
Rozdrobnić orzech laskowy. Zioła na sos umyć i posiekać, cebulę obrać i również posiekać, a następnie dodać do miski razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać. Gorące jarzyny włożyć do miski, zalać sosem, posypać rozdrobnionym orzechem laskowym i od razu podawać.
Propozycja podania: potrawę można serwować w towarzystwie komosy ryżowej lub orkiszu.