Comber jagnięcy z glazurowaną marchewką
Składniki:
- 2 combry jagnięce (bez kości)
- 1 łyżka stołowa mielonego kminku
- 600 g marchwi
- 8 zielonych cebulek
- 100 g groszku
- 1 łyżka stołowa miodu
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 gałązki mięty
- pieprz
- 1 łyżka stołowa ziarenek kminku
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Jagnięcinę obtoczyć w kminku, włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 20 minut. Obrać marchew (nie rozdrabniać). Cebulki obrać. Groszek wyłuskać ze strączków i wrzucić na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Następnie odlać wodę. Zagotować na patelni miód i 1 łyżkę stołową naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, dodać marchewkę i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Dodać cebulki i groszek, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Comber jagnięcy wyjąć z piekarnika i brytfanny, polać pozostałym sosem sojowym, dodać gałązki mięty oraz pieprz.
Podawać na gorąco: plastry jagnięciny ułożyć z warzywami na talerzach, całość polać sosem i posypać ziarnkami kminku.