Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi

dwukolorowa-baba-wielkanocna-z-orzechami-wloskimi-1

Składniki
•    100 g mąki pszennej  
•    250 g cukru
•    200 g masła
•    4 duże jajka
•    5 g proszku do pieczenia
•    2 łyżki kakao
•    pół szklanki soku z cytryny
•    100 g orzechów włoskich Bakalland


Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.