Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

piaskowa-baba-wielkanocna-z-zurawina-1

Składniki:
•    150 g masła
•    200 g mąki ziemniaczanej
•    100 g mąki pszennej
•    3 jajka
•    150 g  drobnego cukru
•    5 g proszku do pieczenia
•    5 ml aromatu cytrynowego
•    100 g żurawiny Bakalland
•    cukier puder


Przygotowanie:
Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy.  Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut.  Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.