Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną
Składniki:
• 150 g masła
• 200 g mąki ziemniaczanej
• 100 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 150 g drobnego cukru
• 5 g proszku do pieczenia
• 5 ml aromatu cytrynowego
• 100 g żurawiny Bakalland
• cukier puder
Przygotowanie:
Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.