Orientalna sałatka nicejska z tuńczykiem
Składniki:
- 450 g świeżego tuńczyka
- 8 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
- 450 g młodych ziemniaków
- 225 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 50 g pokrojonych czarnych oliwek
- 8 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 4 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
- 50 g liści szpinaku baby
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Włóż tuńczyka do naczynia i polej sosem marynatą Teriyaki Kikkoman, tak aby całość ryby została dobrze pokryta. Odstaw na 20 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także fasolkę (jeśli korzystasz z garnka do gotowania na parze, umieść fasolkę nad ziemniakami i gotuj przez 10 minut). Odcedź ziemniaki i wymieszaj w misce razem z fasolką. Dodaj dymkę, oliwki, pomidorki cherry, jajka i liście szpinaku i podrzucaj, aż składniki dobrze się zmieszają. Przykryj i odstaw.
Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż steki z tuńczyka przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj nadmiar marynaty z razem musztardą i sokiem z cytryny na patelnię i smaż ze stekami jeszcze przez 2 minuty.
Ułóż płatki tuńczyka na sałatce i skrop całość gorącą marynatą. Świeża, wiosenna sałatka z tuńczykiem gotowa. Smacznego!