Wyjątkowa wielkanocna przekąska - przepis

wyjatkowa-wielkanocna-przekaska-przepis-1

Składniki :
- Jajko kacze (ewentualnie może być kurze)
- Jarmuż
- Kiełki rzeżuchy
- Koper włoski (fenkuł)
- Por
- Oliwa truflowa
- Syrop cukrowy
- Masło


Wykonanie:
Miseczkę wykładamy folią spożywczą, następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą. Delikatnie wbijamy jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka) i tworzymy z folii sakiewkę, którą gotujemy przez 5 min. Jarmuż przez 3 minuty blanszujemy we wrzątku, a następnie podsmażamy na maśle. Koper włoski drobno kroimy i konfitujemy w syropie cukrowym. Następie robimy tzw. siano z pora. Drobno go siekamy, oprószamy mąką i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 140 stopni C.
Podanie:
Na dnie talerza układamy kiełki rzeżuchy, następnie konfitowany fenkuł i blanszowany jarmuż. Na tej pierzynce umieszczamy ugotowane jajo, a na nim siano z pora oraz kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe. Smacznego!