Domowy pasztet z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
Składniki:
• 0,5 kg piersi z kurczaka
• 0,5 kg łopatki wieprzowej
• 0,5 kg wątróbki drobiowej
• 350 g boczku
• 6 listków laurowych
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 8 ziaren czarnego pieprzu
• pęczek włoszczyzny
• 3 duże cebule
• 4 ząbki czosnku
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• 4 łyżki majeranku
• 100 g suszonej żurawiny Bakalland
• 100 g orzechów laskowych Bakalland
• 2 jajka
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki tymianku
Przygotowanie:
Łopatkę i pierś kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż zmięknie. Wcześniej wyjmujemy pierś z kurczaka i warzywa. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na patelni podsmażamy: cebulę, czosnek i pokrojony boczek. Dodajemy do tego wątróbkę. Wszystko podsmażamy do przyrumienienia. Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne składniki mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu wszystko doprawiamy. Dodajemy: tymianek, majeranek, gałkę, sól, pieprz, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie rękami w dużej misce. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i orzechy, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wkładamy do niego formę i pieczemy przez około godzinę.