Mazurek z bakaliami
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 100 g cukru
• 3 żółtka
• 200 g zimnego masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
• 100 g płatków migdałów Bakalland
• 460 g masy kajmakowej Bakalland
Przygotowanie:
Siekamy masło z mąką. Dodajemy 100 g cukru, żółtka i wszystko zagniatamy. Uważamy, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie w dowolne wzory.