Schab w marynacie z suszonych śliwek i moreli
Składniki:
• 500 g schabu wieprzowego bez kości
• 100 g suszonych moreli Bakalland
• 100 g suszonych śliwek Bakalland
• 2 jabłka
• 3 łyżki oliwy oliwek
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 3 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 szklanka wody
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.