Sałatka z kurczakiem, mandarynkami i prażonymi migdałami
Składniki na sałatkę:
- 100 g makaronu chińskiego
- 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra)
- 1 nieduży pęczek szczypiorku
- garść prażonych migdałów
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju
Składniki na dressing:
- 1 łyżka sosu sojowego
- odrobina soku z puszki po mandarynkach
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.