Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon
Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali herbaciany elementarz, w którym wyjaśniają, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. To idealna „ściągawka” dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej o herbatach, które towarzyszą im każdego dnia. Na początek bliżej przyjrzymy się mieszanką Assam i Cejlon.
Assam
Stan Assam leży w północno – wschodnich Indiach i słynie z uprawy czarnej herbaty. Najwyższej jakości liście zbiera się na wysoko położonych obszarach górskich w okolicach marca. Drugi zaś zbiór ma miejsce tuż po porze deszczowej, czyli od sierpnia do września. To właśnie z tego zbioru powstaje aż 75% assamskiej herbaty, mimo, że jej uprawa jest czasochłonna i nie należy do najprostszych. Jej smak określa się jako bardzo zdecydowany i często wykorzystuje się go do podkreślenia smaku innych mieszanek, np. Irish Breakfast oraz wielu innych herbat śniadaniowych. Herbaty z tego regionu posiadają cierpki, słodkawy smak i ciemnobrązową barwę. Idealnie smakują o poranku bez dodatków lub wzbogacone mlekiem.
Cejlon
W 1972 roku wyspa Cejlon powróciła do swojej pierwotnej nazwy Sri Lanka. Władze wyspy zdecydowały jednak, aby zwłaszcza na etykietach towarów eksportowych, pozostawić nazwę Cejlon. Herbatę uprawia się tam od poziomu morza, aż do szczytów masywu górskiego (2300 m. n.p.m.). Region ten zaspokaja ok. 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Liście zbiera się cały rok ręcznie (tylko dwa młode listki i pączek liściowy), z tygodniowymi przerwami. Na plantacjach przy zbiorach pracują głównie kobiety - istnieje bowiem powszechne przekonanie, że tylko one posiadają na tyle zwinne palce, by zrywać najcenniejsze górne listki, nie naruszając pozostałych listków i gałązek. Liście odmiany Cejlon są nie tylko bezwonne, ale również bardzo dobrej jakości, dlatego stanowią swoistego rodzaju bazę do mieszanek herbacianych. Złota barwa i subtelny smak herbaty Cejlon są doceniane przez koneserów na całym świecie. Napar ten można podawać także z mlekiem lub z plastrem cytryny czy limonki.