Wiosenna zapiekanka z wołowiną

wiosenna-zapiekanka-z-wolowina-1

Składniki:
•    Opakowanie ciasta francuskiego
•    300 g wołowiny
•    150 g młodej marchwii, pokrojonej  w 0,5 cm plastry
•    150 g zielonego groszku
•    1 mała cebula, posiekana
•    łyżeczka tymianku
•    sól i pieprz
•    150 ml bulionu
•    2 łyżki masła


Sposób przygotownia:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w średnią kostkę wołowinę i cebulę, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać bulion i tymianek, przykryć i dusić ok 30 minut. Dodać marchew i groszek, gotować bez przykrycia 20 minut, aż bulion w większości odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa z mięsem ostudzić. Foremkę aluminiową do babki i pasztetu Gosia wyłożyć ciastem francuskim, tak aby brzegi wychodziły poza foremkę. Do środka włożyć nadzienie, przykryć ciastem i zawinąć brzegi. Piec ok. 30 minut w 200 st. C. Podawać na ciepło, z ulubionym sosem.