Wiosenna zapiekanka z wołowiną
Składniki:
• Opakowanie ciasta francuskiego
• 300 g wołowiny
• 150 g młodej marchwii, pokrojonej w 0,5 cm plastry
• 150 g zielonego groszku
• 1 mała cebula, posiekana
• łyżeczka tymianku
• sól i pieprz
• 150 ml bulionu
• 2 łyżki masła
Sposób przygotownia:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w średnią kostkę wołowinę i cebulę, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać bulion i tymianek, przykryć i dusić ok 30 minut. Dodać marchew i groszek, gotować bez przykrycia 20 minut, aż bulion w większości odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa z mięsem ostudzić. Foremkę aluminiową do babki i pasztetu Gosia wyłożyć ciastem francuskim, tak aby brzegi wychodziły poza foremkę. Do środka włożyć nadzienie, przykryć ciastem i zawinąć brzegi. Piec ok. 30 minut w 200 st. C. Podawać na ciepło, z ulubionym sosem.