Kakaowe naleśniki z truskawkami

kakaowe-nalesniki-z-truskawkami

Składniki na ciasto
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao

Dodatki
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 0,5 kg borówki amerykańskiej
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 1 łyżka syropu klonowego

Przepis na ciasto
Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.