Pstrąg łososiowy na karczochach
Składniki (2 porcje):
· 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
· 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti
· 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
· 200 g pomidorów koktajlowych
· 1/2 małej cebuli
· 1 ząbek czosnku
· garść bazylii
· Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
· Glassa Gastronomica marki Ponti
· 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
· sól
· pieprz
· pieprz czerwony w ziarnkach
Wykonanie:
1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.