Przepis na sałatkę do mięs z rusztu
Składniki:
- Warzywa na patelnię po meksykańsku PROSTE HISTORIE
- 1,2 l wody
- 5 łyżek oliwy
- Szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 długi ogórek
- 3 pomidory
- 3 marynowane zielone papryczki
- 2 łyżki octu winnego lub zalewa z papryki
- Sól
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty cukru. Wrzuć na 3 minuty zamrożone warzywa po meksykańsku PROSTE HISTORIE. Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze wszystkich stron. Ostudź i pokrój w plasterki. Ogórek wypestkuj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Podobnie pokrój w kostkę pomidory, marynowane zielone papryczki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki). Dopraw solą i posiekaną natką. Serwuj z grillowaną piersią kurczaka lub kawałkiem karkówki.