Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami
Beza:
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
- 10 łyżek wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
w plasterki
Sposób przygotowania:
- Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
- Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
- Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
- Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
- Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
- Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.