Dressing – nieodzowny element każdej sałatki
Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie codziennej diety. Przyrządzenie ich jest proste i nie wymaga skomplikowanych, kulinarnych umiejętności. Często jednak brakuje pomysłu na sos, który ożywi, doda smaku, a jednocześnie będzie ich zdrowym dopełnieniem. Z odsieczą przychodzą dressingi marki Kuhne – obowiązkowy element każdej sałatki.
Sałatki ze smakiem
Dressingi są przysłowiową kropką nad „i”. To dzięki nim bardziej smakują nam warzywa podane w postaci sałatek. Produkty te doskonale podkreślają ich smak i stanowią idealne urozmaicenie niskokalorycznych diet. Przygotowane na bazie oliwy i octu mają konsystencję rzadszą od tradycyjnego sosu. Prawdziwym smakoszom kuchni, marka Kuhne proponuje szeroką gamę dressingów bez glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów.
Wśród propozycji firmy znajdują się:
- Dressing Francuski – o słodko-kwaskowatym smaku, przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Zawiera zioła typowe dla kuchni francuskiej. Doskonały do zielonych sałatek, jajek i krewetek.
- Dressing Winegret – typowy dla kuchni śródziemnomorskiej sos do sałatek. Jest niskokaloryczny, gdyż nie zawiera oleju. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza cebuli i kawałkom papryki oraz ziołowym przyprawom. Sprawdza się jako dodatek do większości popularnych sałatek.
- Dressing Jogurtowy - ma wyraźny smak świeżego jogurtu z delikatnym aromatem ziół. Polecany do większości sałatek zarówno z surowych, jak i gotowanych warzyw oraz jako dip np. do paluszków warzywnych.
- Dressing Balsamiczny – przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, bazylii oraz octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z sałatkami z pomidorów i zielonej sałaty. Jest niezbędnym składnikiem słynnej przekąski Caprese, wytwarzanej z sera mozarella i pomidorów.
Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem tych smakowitych produktów.
Caprese – klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów
Składniki:
- 1 łyżka dressingu francuskiego np. marki Kuhne
- 200 g sera mozzarella
- 2 dojrzałe pomidory
- kilka listków świeżej bazylii
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
Mozzarellę i pomidory pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na przemian na talerzu. Całość skrop dressingiem francuskim, dopraw do smaku i udekoruj liśćmi bazylii. Podawaj z białym pieczywem.
Sałatka Cezar w wersji fit
Składniki:
- 1 łyżka dressingu jogurtowego np. marki Kuhne
- 300 g sałaty rzymskiej
- garść listków świeżej bazylii
- garść czarnych oliwek
- 20 g sera niebieskiego
- 50 g piersi z kurczaka
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, majeranek, słodka papryka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu kroimy mięso w kostkę. Liście sałaty rzymskiej i bazylię płuczemy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, pokrojony w kostkę ser niebieski i kurczaka. Tak przygotowaną sałatkę podajemy z dressingiem jogurtowym.