Dressing – nieodzowny element każdej sałatki

dressing-–-nieodzowny-element-kazdej-salatki

Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie codziennej diety. Przyrządzenie ich jest proste i nie wymaga skomplikowanych, kulinarnych umiejętności.  Często jednak brakuje pomysłu na sos, który ożywi, doda smaku, a jednocześnie będzie ich zdrowym dopełnieniem. Z odsieczą przychodzą dressingi marki Kuhne – obowiązkowy element każdej sałatki.

 

Sałatki ze smakiem

Dressingi są przysłowiową kropką nad „i”. To dzięki nim bardziej smakują nam warzywa podane w postaci sałatek. Produkty te doskonale podkreślają ich smak i stanowią idealne urozmaicenie niskokalorycznych diet. Przygotowane na bazie oliwy i octu mają konsystencję rzadszą od tradycyjnego sosu. Prawdziwym smakoszom kuchni, marka Kuhne proponuje szeroką gamę dressingów bez glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów.

 

Wśród propozycji firmy znajdują się:

  • Dressing Francuski – o słodko-kwaskowatym smaku, przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Zawiera zioła typowe dla kuchni francuskiej. Doskonały do zielonych sałatek, jajek i krewetek.
  • Dressing Winegret – typowy dla kuchni śródziemnomorskiej sos do sałatek. Jest niskokaloryczny, gdyż nie zawiera oleju. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza cebuli i kawałkom papryki oraz ziołowym przyprawom. Sprawdza się jako dodatek do większości popularnych sałatek.
  • Dressing Jogurtowy - ma wyraźny smak świeżego jogurtu z delikatnym aromatem ziół. Polecany do większości sałatek zarówno z surowych, jak i gotowanych warzyw oraz jako dip np. do paluszków warzywnych.
  • Dressing Balsamiczny – przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, bazylii oraz octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z sałatkami z pomidorów i zielonej sałaty. Jest niezbędnym składnikiem słynnej przekąski Caprese, wytwarzanej z sera mozarella i pomidorów.

Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem tych smakowitych produktów.

 

Caprese – klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów

Składniki:

  • 1 łyżka dressingu francuskiego np. marki Kuhne
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 dojrzałe pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę i pomidory pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na przemian na talerzu. Całość skrop dressingiem francuskim, dopraw do smaku i udekoruj liśćmi bazylii. Podawaj z białym pieczywem.

 

Sałatka Cezar w wersji fit

Składniki:

  • 1 łyżka dressingu jogurtowego np. marki Kuhne
  • 300 g sałaty rzymskiej
  • garść listków świeżej bazylii
  • garść czarnych oliwek
  • 20 g sera niebieskiego
  • 50 g piersi z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu kroimy mięso w kostkę. Liście sałaty rzymskiej i bazylię płuczemy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, pokrojony w kostkę ser niebieski i kurczaka. Tak przygotowaną sałatkę podajemy z dressingiem jogurtowym.