Bruschetta z pastą pomidorową i bazylią

bruschetta-z-pasta-pomidorowa-i-bazylia

Składniki:

  • pomidory suszone (np. marki Kuhne)
  • pieczywo na grzanki – 5 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmażaj na patelni z dodatkiem oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Następnie odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Do wysokiego naczynia wrzuć pomidory z puszki. Dodaj pokrojone na pół oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście bazylii i oliwę z oliwek. Dopraw do smaku. Przygotowane wcześniej grzanki posmaruj pastą pomidorową.