Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Składniki (3 porcje):
· 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
· 1/2 szklanki kaszy jaglanej
· 1 jajko (L)
· skórka z 1 cytryny
· 2 ząbki czosnku
· 2 cukinie (małe)
· olej ryżowy marki Olitalia
· sok z 1/2 cytryny
· sól himalajska
· pieprz
Sos:
· 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
· 1/2 cebuli
· 2 ząbki czosnku
· garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
· olej ryżowy marki Olitalia
· bazylia świeża
· sól himalajska
· pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
3. Czosnek posiekaj.
4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
5. Uformuj niewielkie kotleciki.
6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.