Kilka pytań do eksperta herbacianego Ahmad Tea London Julii Popcowej
- Jakie właściwości zdrowotne posiada herbata?
Trzy podstawowe komponenty zawarte w liściach herbacianych to: kofeina, polifenole (często błędnie nazywane taniną) oraz olejki aromatyczne i eteryczne. Za co odpowiada każdy z nich?
Kofeina – w umiarkowanych ilościach stymuluje system nerwowy i wspomaga krążenie. Spożycie kofeiny powoduje powstanie chemicznych substancji stymulujących, które przewodzą impulsy nerwowe do mózgu. Stymulując pracę serca i układu oddechowego, pomaga w dostarczeniu większej ilości tlenu do mózgu, co powoduje szybszą reakcję, bardziej efektywną pracę mięśni oraz lepszą koncentrację. Siła tego efektu utrzymuje się od 15 do 45 minut. Po 6 godzinach połowa kofeiny jest wydalana z naszego organizmu. Oprócz działania stymulującego pracę mózgu, kofeina przyśpiesza proces wydzielania soków trawiennych oraz wydalania, wspomaga perystaltykę jelit i działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek. Zawartość kofeiny w herbacie jest niższa niż w kawie (kawa: 50 -180 mg w filiżance, herbata: 8-110mg w filiżance). Jest również odmienna w różnych odmianach herbat i uzależniona od czasu parzenia herbaty: czarna herbata parzona przez 5 minut ma od 25 do110 mg kofeiny w filiżance, natomiast ta parzona przez 3 minuty ma jej tylko od 20 do 40 mg. Dzienne spożycie kofeiny nie mające szkodliwego wpływu na nasze zdrowie jest określone na poziomie 200-250 mg (czyli średnio 4-5 filiżanek herbaty). Badania z ostatnich lat nie potwierdziły związku spożywania kofeiny w napojach ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki oraz niewydolność mięśnia sercowego.
Olejki aromatyczne i eteryczne są odpowiedzialne za zapach i aromat herbaty. Substancje te łatwo wyparowują pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego herbata trzymana dłuższy czas po zaparzeniu nie jest tak aromatyczna. Olejki te stymulują także proces trawienny i pomagają w emulgowaniu tłuszczy. Herbaty zielone mają więcej olejków eterycznych i aromatycznych niż czarne (ma to związek przede wszystkim z fermentacją, której poddawane są czarne herbaty).
Polifenole są najciekawszym komponentem herbaty i niewątpliwie mają największy wpływ na zdrowie człowieka. Polifenole (istnieje ich około 30) stanowią razem ok. 30% rozpuszczalnych substancji liścia herbacianego. Podczas procesu fermentacji około 40% z nich jest utleniana i tworzy bardziej skomplikowane związki. Po zakończeniu tego procesu herbata zawiera dwa rodzaje polifenoli: utlenione i nieutlenione. Te ostatnie rozpuszczone w wodzie tworzą charakterystyczny cierpki smak herbaty. Ta „cierpkość” stymuluje ślinianki, w związku z czym herbata doskonale gasi pragnienie. Utlenione zaś odpowiadają za kolor i smak herbaty. Czarna herbata poddawana procesowi fermentacji ma pełniejszy smak i ciemny kolor, natomiast zielona i biała herbata (niefermentowana) jest bardziej cierpka i ma jaśniejszy kolor. Istnieją badania, z których wynikia, że poliflenole mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, a lekarstwa przygotowane zna ich bazie są używane w Chinach w leczeniu chronicznej żółtaczki, zapalenia nerek oraz białaczki.
Herbata jest doskonałym antyoksydantem – co oznacza, że wiąże wolne cząsteczki tlenu znajdujące się w naszym organizmie (tzw. wolne rodniki). Rola wolnego rodnika w naszym organizmie jest bardzo pożyteczna: jest on odpowiedzialny za wiązanie np. wirusów oraz innych szkodliwych substancji, uniemożliwiając w ten sposób ich działanie. Ale gdy ilość wolnych rodników jest zbyt duża, zaczynają się one przyłączać do zdrowych komórek, kolagenu w skórze itp., niszcząc je. To może sprzyjać powstaniu nowotworów, przedwczesnemu starzeniu się itp. W dzisiejszych czasach w pożywieniu, zwłaszcza przetworzonym, tj. poddanym rozmaitej obróbce chemicznej, zawarta jest ogromna ilość wolnych rodników, które mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Regularne picie herbaty może zminimalizować negatywne skutki ich działania.
- Jak często można pić herbatę?
Zalecana ilość herbaty to maksymalnie 5-6 filiżanek dziennie.
- Czy herbatę można podawać małych dzieciom?
Tak, po 7 miesiącu życia dzieciom można podawać herbatę żółtą, bezkofeinową, napary ziołowe (niektóre zioła nawet wcześniej - na przykład rumianek lub koper włoski), rooibos oraz napary z suszu owocowego bez ograniczeń (chyba, że wystąpi uczulenie na któryś składnik). Łagodną herbatę zieloną można podawać maluchom po 3 roku życia, ale dopiero 10 min od zaparzenia. 1-2 kubeczki dziennie ma korzystny wpływ na zdrowie dziecka. Zimą może to być także 1 filiżanka herbaty czarnej dziennie (również 10 min po zaparzeniu), którą warto urozmaicić rozgrzewającymi dodatkami.
- Czy herbata wspomaga odchudzanie? Jeśli tak, to która najlepiej sprawdzi się podczas walki z dodatkowymi kilogramami?
Tak, herbata może wspomagać proces odchudzania. Najlepsze są herbaty zielone, białe i czerwone, zwane inaczej półfermentowanymi (na przykład Oolong lub Pu-erh). Herbata biała przyspiesza procesy metaboliczne, dzięki wysokiej zawartości kofeiny. Herbata zielona ma działanie oczyszczające i pozwala organizmowi wyregulować pracę nerek oraz pozbyć się nadmiaru wody. Herbaty półfermentowane obniżają również poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi oraz rozbijają pierścienie cholesterolowe
- Która herbata jest lepsza? Z torebki czy liściasta?
Herbata liściasta jest produkowana z liści najwyższej jakości, które nie są ani połamane ani ukruszone. Dzięki temu, że nie jest zamknięta w torebkach możemy sami ocenić jej wygląd, zapach, aromat kolor i strukturę. Nie oznacza to jednak, że herbaty pakowane w saszetki są zawsze gorsze. Te pochodzące od renomowanych producentów mogą być równie dobre - co prawda nie nadają się do ponownego zaparzania, ale korzystanie z nich jest bardziej komfortowe, szczególnie kiedy jesteśmy poza domem.
- Jak rozpoznać herbatę dobrej jakości?
Tylko górna część krzewu herbacianego nadaje się do robienia herbaty (dwa delikatne listki i kwiat), ewentualnie pączki. Herbata dobrej jakości ma piękny, właściwy do gatunku aromat i własną niepowtarzalną strukturę. Po zaparzaniu aromat ten czujemy także w filiżance. Na świecie jest tak dużo gatunków herbat, że każdemu z nich są przypisane określone standardy dotyczące wyglądu, koloru, struktury, zapachu i aromatu. Należy pamiętać, że herbata jest surowcem dość drogim, dlatego nie należy ufać zapewnieniom niektórych producentów o "niepowtarzalnym smaku i aromacie" herbaty w torebkach w cenie 5 zł za 100 szt.
- Czy herbata posiada datę ważności? Jak długo może być przechowywana?
Tak, herbata posiada datę ważności. W zależności od gatunku można ją przechowywać około 2 lat od daty produkcji. Co prawda po upływie tego okresu herbata się nie psuje, ale może stracić na swoich walorach smakowych i zapachowych. Warto jednak zaznaczyć, że istnieją herbaty "sezonowane", które są tym droższe, im dłużej leżakują w specjalnych warunkach.
- Jaki rodzaj herbaty jest najzdrowszy?
Wszystko zależy od pory roku i indywidualnych potrzeb organizmu. Pośród setek rodzajów herbat nie ma lepszych i gorszych. Wszystko jest kwestią indywidualnego smaku, gustu, preferencji, jakości wody i surowca, który został użyty do produkcji herbaty.